Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

imaj açıklamaXenConsept

Lise Türleri Ve Özellikleri Neler? Kaç Lise Türü Var? (1 İçerde)

𝔄𝔯𝔰𝔢𝔫𝔦ℭ

𝔄𝔯𝔰𝔢𝔫𝔦ℭ

Şimdi Bir Daha Nasıl Seveceğim...
Yönetici
Ordinaryus Profesör
K.Admin
M.Admin
Destek
Sevgi Admini
Web sitesi
www.sevgiforum.com.tr
Lise türleri ve özellikleri neler? Kaç lise türü var?

Lise eğitimi, öğrenciyi yükseköğretime hazırlayan ve geleceğini şekillendiren en önemli dönem. İyi bir lise eğitimi iyi temeller üzerine kurulmuş olmalı. Ülkemizde birçok ortaöğretim kurumu yer alıyor. Bunlar: Anadolu Liseleri, Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi olarak ayrılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca ortaöğretim kurumlarının amaçları arasında:

* Öğrencileri bedenî, zihnî, ahlâkî, manevî, sosyal ve kültürel nitelikler yönünden geliştirmek, demokrasi ve insan haklarına saygılı olmayı, çağımızın gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatarak geleceğe hazırlamak,

* Öğrencileri ortaöğretim düzeyinde ortak bir genel kültür vererek yükseköğretime, mesleğe, hayata ve iş alanlarına hazırlamak,

* Eğitim ve istihdam ilişkilerinin Bakanlık ilke ve politikalarına uygun olarak sağlıklı, dengeli ve dinamik bir yapıya kavuşturulması,

* Öğrencilerin öz güven, öz denetim ve sorumluluk duygularının geliştirilmesi,

* Öğrencilere çalışma ve dayanışma alışkanlığı kazandırmak,

* Öğrencilerin dünyadaki gelişme ve değişmeleri izleyebilecek düzeyde yabancı dil öğrenebilmelerini sağlamak,

* Öğrencilerin bilgi ve becerilerini kullanarak proje geliştirerek bilgi üretebilmelerini sağlamak,

* Teknolojiden yararlanarak nitelikli eğitim verilmesi,

* Hayat boyu öğrenmenin bireylere benimsetilmesi,

* Eğitim, üretim ve hizmette uluslararası standartlara uyulması yer alır.

Anadolu Liseleri:

İlk olarak 1955 yılında İstanbul, İzmir, Eskişehir, Diyarbakır, Konya ve Samsun’da “Maarif Koleji” adıyla eğitim-öğretime açılan bu okullar, 1975 yılında Anadolu Lisesi adını aldı. Anadolu Liseleri; öğrencileri ilgi, yetenek ve başarılarına göre yükseköğretim programlarına hazırlanmasını sağlar.

Fen Liseleri:

İlk fen lisesi 1964 yılında Ankara’da açıldı. Fen ve matematik alanlarında öğrencilerin bilim insanı olarak yetiştirilmelerine kaynaklık etmeyi amaçlar. Fen programlarında laboratuvar ve uygulama çalışmalarına ağırlık verilir.

Sosyal Bilimler Liseleri:

İlk sosyal bilimler lisesi 2003 yılında İstanbul’da açıldı. Sosyal Bilimler Lisesi, edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında öğrencilerin bilim insanı olarak yetiştirilmelerine kaynaklık etmeyi amaçlar.

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi:

Sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmeyi amaçlar.

Güzel Sanatlar Lisesi:

Öğrencilere güzel sanatlarla ilgili temel bilgi ve beceriler kazandırmayı ve güzel sanatlar alanında nitelikli insan yetiştirilmesine kaynaklık etmeyi amaçlar.

Spor Lisesi:

Öğrencilere beden eğitimi ve spor alanında temel bilgi ve beceriler kazandırmayı, beden eğitimi ve spor alanında nitelikli insan yetiştirilmesine kaynaklık etmeyi amaçlar.

Anadolu İmam Hatip Liseleri

İmamlık, hatiplik ve Kur'an kursu öğreticiliği gibi dinî hizmetlerin yerine getirilmesine kaynaklık edecek gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılmasını amaçlar.

Lise eğitimi için okul seçerken nelere dikkat edilmeli?

Lise seçimi yaparken ilgi, bilgi ve hedeflerinize göre seçim yapmalısınız. Çünkü öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uyan, gelecek beklentisini ve kariyer hedeflerini karşılayan liseyi seçmeleri başarılarına katkı sağlar. Bu yüzden lise seçmeden önce tüm seçenekler değerlendirilmeli ve istek ve yetenekleriniz doğrultusunda tercih yapılmalısınız. Hangi okulu seçeceğiniz büyük önem kazanırken doğru bir lise tercihinin sizi doğru bir üniversite tercihine götüreceğini unutmayın. Bu yüzden gelecek planlarınıza göre seçim yapmaya özen gösterin.

Lise seçiminde dikkat etmeniz gereken birçok unsur bulunur. Bunlar arasında;

- Okulun eğitim anlayışı,

- Okulun üniversite başarısı,

- Yabancı dil imkânı,

- Sosyal faaliyetleri,

- Sınava hazırlık aşamasında verilen destek,

- Atölye ve laboratuvarlar,

- Kampüs olanakları,

- Kütüphane,

- Öğrenci ve derslik sayısı,

- Okulun fiziki yapısı,

- Rehberlik servisi,

- Açık ve kapalı spor alanları,

- Sağlık hizmetleri,

- Eğitim müfredatı yer alır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Geri