Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

imaj açıklama XenConsept

19 Mayıs 1919 Tari̇hi̇ni̇n Anlamı Ve Önemi̇ (1 İçerde)

LavinyA

LavinyA

Prenses
Katılım
20 Şubat 2025
Mesajlar
402
Çözümler
1
Tepkime puanı
49
Puanları
28
19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de “gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O’nun şu sözü çok anlamlıdır:“Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.” (1)

Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği ve “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi anlayabilmek için Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul-Samsun yolculuğunu bir kez daha hatırlamamız gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır. TürkMilleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler. Samsun’a ayak basışının taşıdığı önem Atatürk’ün Büyük Nutku’nu 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıkışı ile başlatmasından anlaşılmaktadır ki şimdi bu yolculuğu kısaca anlatmaya çalışalım.

Samsun işgal kuvvetleri için önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti ve Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapıydı. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askerî birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi adındaki bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması (2)dikkatleri bu bölgeye çekti ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin de Türk halkının silâhlandığı konusundaki şikayetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi. Bu kumandan Mustafa Kemal Atatürk’tü ve Atatürk uzun zamandan beri ülkenin içinde bulunduğu bu umutsuz duruma üzülüyor ve birşeyler yapmak içinAnadolu’ya geçmek istiyordu. Bu O’nun için bulunmaz fırsattır. İstanbul-Samsun yolculuğu öncesinde Atatürk’le Padişah Vahdettin arasında geçen konuşmayı Atatürk şöyle anlatır:(3)

“-Paşa, Paşa!... Şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin!Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir (bu bir tarih kitabıdır)! Bunları unutun, dedi, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden daha önemli olabilir...Paşa, Paşa...Devleti kurtarabilirsin!...

Bu sözlerden hayrete düştüm. Acaba Vahdettin benimle içtenlikle mi konuşuyor?...O Vahdettin ki... bütün yaptıklarından pişman mı olmuştur?Aldatıldığını mı anlamıştı?Fakat, böyle bir yorum ile başka konulara girişmeyi ürkütücü saydım, kendine karşılık verdim:

-Kişiliğe güveninize ve bana bunca yüz verişinize teşekkür ederim...Elimden gelen hizmeti esirgemeyeceğime lütfen güveniniz...”

Atatürk bu konuşmada plânlarının sezilmiş olabileceği duygusuna kapılmıştı ama, O’nu bekleyen ve O’na güvenen bir“Türk Milleti” vardı.

Atatürk ile beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü başlayacak yolculuğa gemi kaptanı İsmail Hakkı Durusu dışında 18 kişi eşlik edecekti. Bu 18 kişinin adları şöyleydi:(4) III. Kolordu Komutanı Kurmay Albay Refet Bey (General Bele), Müfettişlik Kurmay Başkanı Kurmay Albay Manastırlı Kâzım Bey (General DIRIK), Müfettişlik Sağlık Bakanı Doktor Albay İbrahim Talî Bey (ÖNGÖREN), Kurmay Başkan Yardımcısı Kurbay Yarbay Mehmet Ârif Bey(AYICI), Karargâh Erkân-ı Harbiyesi İstihbarat ve Siyâsiyât Şubesi Müdürü Kurmay Binbaşı Hüsrev Bey(GEREDE), Müfettişlik Topçu Komutanı Topçu Binbaşı Refik Bey(SAYDAM), Müfettişlik Başyaveri Yüzbaşı Cevad Abbas(GÜRER), Kurmay Mülhakı Yüzbaşı Mümtaz (TÜNAY),Kurmay Mülhakı Yüzbaşı İsmail Hakkı (EDE), Müfettişlik Emir Subayı Yüzbaşı Ali Şevket (ÖNDERSEV), Karargâh Komutanı Yüzbaşı Mustafa Vasfi (SÜSOY), Kurmay Başkanı Emir Subayı ve Müfettişlik Kâlem Âmiri Üsteğmen Arif Hikmet (GERÇEKÇI), İaşe Subayı Üsteğmen Abdullah(KUNT), Müfettişlik İkinci Yaveri Teğmen Muzaffer (KILIÇ), Şifre Kâtibi, Birinci Sınıf Kâtip Fâik (AYBARS), Şifre Kâtibi Yardımcısı, Dördüncü Sınıf Kâtip Memduh (ATASEV).

Atatürk beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılır. 17Mayıs 1919 Cumartesi günü Bandırma Vapuru saat 21.40 sıralarında İnebolu’ya varır. 18Mayıs 1919 Pazartesi günü beklenen yolculuğun sonuna gelinir. Yolcular Kalyon Burnu denilen yerden sandallarla Merkez iskelesine çıkarılırlar. Bu sandallardan birinin sahibi olan İsmail Yurtsever, o zaman için Atatürk’ü tanımadığını söyler,Atatürk’ü sandalda ve Samsun’da iken geniş yakalı lejyon kaputu ve başında kalpakla gördüğünü anlatır. (5)

Atatürk, İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil, sivil olarak hareket edecekti.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda kol geziyordu. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. Atatürk bugün müze haline getirilen Hıntıka Palas’ta kaldıkları süre içinde hep bu sorunları düşündü, yolculukta geçirdiği uykusuz geceler sona ermemişti; şimdi de burada uykusuz geceler başlıyordu. Ama, O’nda ve O’nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi.

Kısaca vermeye çalıştığımız bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi gençlik kavramı genel anlamda fikirlerdeki yeniliği anlatmaktadır.

Atatürk“Gençler!Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler!Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum”(6)derken Türk gençliğine olan güvenini de anlatmıştır.

Atatürk’ün şu sözleri hepimiz için bir rehber olmalıdır:“Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir”(7)demiştir. Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkarak kutlamalıyız.
 

Milli mücadelemizin başlangıcı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun!​



Bağımsızlığın hikayesi 19 Mayıs 1919’da başladı​

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurtuluş mücadelesinin başladığı 19 Mayıs’ı büyük bir heyecanla kutluyor, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’üminnetle anıyoruz. Ülkemizin bağımsızlığını ilelebet korumak için gençlerimizle birlikte var gücümüzle çalışıyoruz.

485x485-1-png.png

485x485-2-png.png

19 Mayıs 1919 tarihinde ne olmuştu?​

Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra ülkedeki birçok bölge işgale uğramış ve halk bütün gücüyle direniş göstermekteydi. Bu sıralarda Mustafa Kemal Paşa, Samsun'a gitmekle ve bölgeyi korumakla görevlendirildi. Mustafa Kemal, 16 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma vapuruyla Samsun’a doğru hareket etti. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkan, 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa bağımsız bir Türk devleti için Anadolu’da Kurtuluş mücadelesinebaşladı. 30 Ağustos 1922 yılına kadar süren bu mücadele büyük bir zaferle sonuçlandı.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Bayramı’nın tarihçesi​

Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919 tarihini Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına kavuşması olarak benimsemişti. Kendisine doğum tarihini soranlara bu nedenle hep 19 Mayıs 1919 cevabını verdi. Bu özel gün, ilk kez 1926 yılında Samsun’da Gazi Günü olarak kutlandı. 24 Mayıs 1935 tarihinde resmiyet kazanarak Atatürk Günü olarak kutlanmaya başlandı. Ulu önder Atatürk’ü daima hatırlamak ve kendisine duyduğumuz minneti göstermek amacıyla bayramın adı 1981 yılında Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak değiştirildi.

485x485-3-png.png

485x485-4-png.png

19 Mayıs kutlamaları​

Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı gün olarak tarihe geçen 19 Mayıs her yıl bütün ülke çapında büyük bir coşkuyla Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramıolarak kutlanıyor. Ülkemizin gençleri stadyumlarda birbirinden renkli 19 Mayıs etkinlikleri gerçekleştiriyor ve bu önemli tarihin heyecanını yansıtan 19 Mayıs şiirleri okunuyor. Türk milleti bağımsızlığını korumak için ulu önder Atatürk’ün yolunda ilerlemeye devam ediyor.

Samsun Gazi Müzesi​

19 Mayıs Galerisi adıyla Samsun Fuarı içine kurulan Atatürk Müzesi, 1968’den bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Taş bina yapısıyla dikkat çeken müzede Mustafa Kemal Atatürk'e ait eserler sergileniyor. Atatürk’ü anlatan kitaplar, onun yer aldığı fotoğraflar, ona ait kıyafet ve eşyalar bu eserlerin arasında yer alıyor. Gazi Müzesini ziyaret etmek için Samsun uçak bileti alabilirsiniz.

19May-Samsun-Museum-485x485-png.png

485x485-GezilecekYerler-png.png

19 Mayıs'ta Samsun sizi bekliyor​

Her şey bu şehirde başladı... Milli mücadele ruhunu hissetmek için hazır mısınız? Bandırma Vapuru'ndan Gazi Müzesine kadar Atatürk ve silah arkadaşlarının izlerini taşıyan yerleri Samsun'da keşfedin.
 

19 Mayıs şiirleri kısa - uzun 2025: 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'na özel sözler ve mesajlar​

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı her sene tüm yurtta heyecan ve sevinç ile kutlanıyor. Bu sene 19 Mayıs Pazartesi günü geniş katılımla kutlanıyor olacak. Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs günü Samsun'a yola çıkarak Kurtuluş mücadelesinin fitilini ateşledi. Ardından 19 Mayıs gününü Atatürk, gençlere bayram olarak armağan etmiştir. Bu anlamlı ve özel günü tebrik etmek için birbirinden duygu dolu 19 Mayıs şiirlerini tercih edebilirsiniz. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı mesajları ve sözleri ile de sevdiklerinizin bayramını kutlayın.​

 
19 Mayıs şiirleri, meajları ve sözleri; arkadaş, yakın çevre ve sevdiklerinizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlamak için tercih ediliyor. 2025 yılı 19 Mayıs, Pazartesi günü kutlanacak. Öncesinde hem sosyal medyada paylaşmak hem de SMS olarak gönderebilmek adına Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın anlam ve önemini simgeleyen şiirler, mesajlar ve sözler öne çıkıyor. İşte, en anlamlı ve güzel 19 Mayıs mesajları...
 

19 MAYIS ŞİİRLERİ​

BİR GEMİ YANAŞTI SAMSUN'A

Bir gemi yanaştı Samsun'a sabaha karşı,
Selam durdu kayığı, çaparası, takası,
Selam durdu tayfası.

Bir duman tüterdi bu geminin
bacasından, bir duman
Bir duman değil bu!
Memleketin uçup giden kaygılarıydı.

Samsun limanına bu gemiden atılan
Demir değil
Sarılan ana yurda
Kemal Paşa'nın kollarıydı.

Selam vererek Anadolu çocuklarına,
Çıkarken yüce komutan,
Karadeniz'in halini bir görmeliydi.

Kalkıp ayağa ardı sıra baktı dalgalar,
Kalktı takalar.
İzin verseydi Kemal Paşa,
Ardından gürleyip giderlerdi,
Erzurum'a kadar.

Cahit Külebi


19 MAYIS GENÇLİK MARŞI

Bir şerefli milletin şanlı çocuklarıyız,
Kalplerimiz, nabzımız, vatan diyerek atar.
Ayrılmadan yürürüz, aynı yolda erkek, kız.
Ruhumuzda ateş var, göğsümüzde iman var.


Vücudumuz yay gibi, bacaklarımız çevik,
Kalplerde cumhuriyet, başımızdadır bayrak,
Bir emanet taşırız, Ata'mıza söz verdik.
Kuvvetimizi, gücümüzü, kanımızdadır kaynak.


Bilgi ile sporu, yürütürüz atbaşı,
Çalışkanlık, çeviklik atalardan mirastır.
Türk olmanın amacı kazanmaktır savaşı.
Bize ülkü yaraşır, bize hamle yaraşır.


19 Mayıs bizim en kutsal bayramımız.
Tarihlerde var mıdır, böyle bir günün eşi?
Bu pınardan içiyor, alıyoruz kuvvet, hız,
Bu ocaktan yakıyor bütün gençlik ateşi...
 
NUTUK

Vatan boylu boyunca vurulmuş,
İki gözü iki çeşme derelerin,
Dağlar kapkara yasından,
Ovalar tüm kavrulmuş,
Düşman kan içinde parmaklarıyla,
Ta Kars'a kadar Menderes Ovası'ndan.

- Geldi geçti, ama hatırlanmalı -
Neler çektik o günler milletimle ben,
Bir bir yollara düştüler perperişan,
Aç, susuz ama aşk içinde,
Yanmış, yıkılmış damları koyup
Sessiz sedasız köylerden.

... İşte böylece efendiler
Aşk istediler verdim,
Ateş istediler verdim,
Ekmek istediler verdim,
- Güldüler, yalan dediler, olmaz dediler -
Uğraştım sonunda en güzel boyalarla,
Önümüze bir bütün harita çıkardım..

Ben, Atatürk'üm öldüm - demiştim zaten -
İşte nutkumu da baştan sona okudum.
Öldüm ama gözüm arkada değil,
Kitabım bir uzun, bir güzel oldu,
Hem ne iyi ettim, ne iyi ettim de efendiler
- Sonunda "EY TÜRK GENÇLİĞİ" dedim. -

Turgut UYAR


19 MAYIS

Samsun'da o gün doğdu
Türk'ün eşsiz güneşi,
Arasalar bulunmaz
Dünyada onun eşi.
Bütün yurt inliyordu,
Vatan gidiyor diye.
O sanki Türk yurduna
Gökten geldi hediye.
Samsun, Sivas demedi
Bütün yurdu dolaştı,
Türk'ün bu öz evlâdı
Vatanla kucaklaştı.
Bin dokuz yüz on dokuz
Türk'ün temel taşıdır.
Ardından gelen savaş
İstiklâl Savaşı'dır.
Temiz Türk gençliğine
Armağan olsun diye
Bu büyük ve şanlı gün
Bırakıldı hediye.

R. Gökalp ARKIN

19 MAYIS

Türk'ün temel taşıdır,
Onun ardından gelen
Kurtuluş Savaşı'dır.

İşte Türk gençliğine,
Sağlam temeldir, diye,
Türk'ün bu şanlı günü
Bırakıldı hediye.

Dünya 19 Mayıs
Bir kurtuluş düğünü.
Bugün 19 Mayıs
Gençlik ve Spor günü.

R. Gökalp ARKIN
 

19 MAYIS SÖZLERİ VE MESAJLARI​

"Biz Atatürk gençleriyiz, sesimiz O'nun sesi. Değil on yıllar, asırlar geçse de aklımızla ve coşkumuzla Ata'mızın izindeyiz! 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun."

Milli hedefler, milli irade yalnız bir kişinin düşünmesinden değil, bütün milletin arzularının, emellerinin birleşmesinden ibarettir. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

19 Mayıs güven, sevinç, hareket günüdür. Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.
 
Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda,bir güneş gibi 19 Mayıs 1919 da Samsun'dan yükselen ses,büyük Komutan M.KEMAL ATATÜRK'e selam olsun. 19 Mayıs kutlu olsun."

"Fikirlerinle geleceğe ışık tuttuğun bu yolda attığımız tüm adımlarla izindeyiz! 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun."

Ey Türk Gençliği vazifelerini unutma bayramını da doya doya kutla. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.
 
Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygıyla anıyor, başta gençlerimizin olmak üzere halkımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.

Mayıs'un 19'unda bir milletin topyekun bağımsızlığı için kutlu bir direniş başladı. 19 Mayıs 1919’da Samsuna giden Mustafa Kemal önderliğinde başlatılan Kurtuluş Savaşı ile esaretten özgürlüğe kavuştuk.

Vatanın bütün ümidi ve geleceği size, genç nesillerin anlayış ve enerjisine bağlanmıştır. Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

Her ne durumda olursa olsun, Cumhuriyete sahip çıkan, vazifeye hazır, asıl gücün damarlarındaki ASİL KANDA saklı olduğunu bilen tüm gençliğin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.
 
Gence saygı ve güven, geleceğe saygı ve güvendir. Tüm Türk genliğinin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.

"19 Mayıs, her şeyin başladığı gündür. Kutlamaların en büyüğünü hak edendir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız büyük bir coşkuyla kutlu olsun."

Kurtuluşun ve Atamızın üzerimize bir güneş gibi doğduğu 19 Mayıs tüm Türk milletine armağan olsun. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.

Zaferin büyüklüğü, savaşın çetinliği ile ölçülür. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

19 Mayıs ulusal egemenliğin başlangıç günüdür. Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’mızın 101.yılı kutlu olsun.

Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri